Menu

Eveniment cultural - Teatrul Municipal Severin

2518

OAMENI PRINTRE CUVINTE - 1 iulie 2010/ ora 19:00 /  Sala Oglinzilor / Teatrul Municipal Severin


 Evenimentul cultural „Oameni printre cuvinte” s-a desfasurat la Sala Oglinzilor  a Teatrului Municipal Severin  in data de 1 iulie 2010 ora 19:00.  Evenimentul cuprinde: lansare de carte „Celofan de apa” – Paula Aldescu ; recital de nai „Romanian Pastoral Soundscapes”- Madalin Luca ; expozitie de fotografie – Diana Bodea ; instalatie „Oameni printre cuvinte” – Sorin Oncu, Cosmin Haias, Iulia Pordea

b2ap3_thumbnail_Picture21.jpg1.      Lansare de carte „Celofan de apa”de Paula Aldescu Paula Aldescu este o tanara scriitoare mehedinteana – absolventa a Liceului “Ştefan Odobleja” Drobeta Turnu Severin, profil limbi străine in anul 2002; a Universitatii de Vest Timişoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie , secţia română– franceză in anul 2006; a masteratului Politici culturale europene din cadrul Facultatii de Arte plastice Universitatea de Vest Timişoara in anul 2008 - care debuteaza cu volumul de proza scurta „Celofan de apa”.

Prin acesb2ap3_thumbnail_Picture16.jpgt volum de proza scurta, Paula Aldescu  incearca o reconstruire a realităţii guvernată de deplinul arbitrariu al instinctului său ludic, este o incercare de a compensa imperfectiunile existentei, este marturia insatisfactiei noastre in raport cu chipul lumii. In Cuvantul inainte al cartii, prov.univ.dr. Ciprian Valcan considera ca „Arta e mărturia insatisfacţiei noastre în raport cu chipul lumii, e aportul pe care vrem să ni-l aducem la opera demiurgului. Probabil cea mai bună dintre lumile posibile e o lume lipsită de artă, o lume în care perfecţiunea realităţii inhibă orice impuls creator, în care dorinţa de joc nu are spaţiu pentru a se naşte. Arta e o încercare de a compensa imperfecţiunile existenţei. O lume perfectă lasă loc doar unui exerciţiu etic, interzicînd orice veleitate estetică, aşa cum par să fi înţeles neoplatonicienii, care spuneau că binele e plin de blîndeţe, de bunătate şi de gingăşie, stand oricand la dispoziţia celui care îl doreşte, pe cand frumosul starneşte groază, buimăcire şi plăcere amestecată cu durere, ducandu-i departe de bine pe cei care nu ştiu ce este binele.”    

b2ap3_thumbnail_Picture22.jpg2.      Concert „Pastoral Soundscapes –  Panpipes& electronic&experimental sounds” – sustinut de Madalin LucaMadalin Luca este un tanar naist roman timisorean, care in cariera sa de muzician a abordat cu indrazneala diferite genuri muzicale - muzica traditionala romaneasca, muzica clasica, jazzul, world music, participand la diferite festivaluri si concerte in Europa si Asia. Muzicianul propune un univers sonor propriu, construind o lume muzicala complexa si completa folosind naiul acustic si procesat electronic, mijloace de expresie ale muzicii electronice, experimentale, diverse efecte sonore, vioara, dramba. Singur pe scena, Madalin Luca recreeaza o intreaga orchestra construind pas cu pas, in timp real,  liniile ritmice si melodice ale fiecarei melodii intr-o maniera ethno – jazzistica, conferind unicitate fiecarui moment muzical. Romanian Pastoral Soundscapes propune o incursiune sonora in muzica traditionala romanesca foarte diversa ca melodie, armonie, ritm, oferind publicului        posibilitatea transpunerii intr-o lume plina de emotie, imaginatie, creativitate. 

3.      Instalatie – realizata de artistii plastici Cosmin Haias; Sorin Oncu ; Iulia PordeaExpozitia completeaza textele Paulei Aldescu si reprezinta oglinda plastica a omului si cuvatului sau, cuprins in itele realitatii contemporane, pentru aceasta instalatie reprezentativ fiind titlul acesteia„Oameni printre cuvinte”. Ramane sa va descoperiti voi insiva in omul sau in cuvantul sau, ratacit in cotidian. Cei trei tineri artisti timisoreni care vor realiza in comun aceasta instalatie manifest, Cosmin Haias, Sorin Oncu si Iulia Pordea, sunt artisti vizuali care au avut expozitii personale si de grup atat in galeriile clasice cat si in spatiile neconventionale din Romania si Ungaria. 

b2ap3_thumbnail_Picture19.jpg

4.      Expozitie de fotografie – realizata de Diana BodeaDiana Bodea este un artist fotograf tanar realizand pana in prezent expozitii de fotografie in Romania, Ungaria, Spania, Germania, Paris si Londra. Fotografiile expuse reprezinta o serie de arhitectura realizata in anul 2009 in Valencia, Spania, a complexului arhitectural realizat de Santiago Calatrava – Orasul Artelor si al Stiintei, fiind alcatuit din urmatoarele cladiri importante : Hemisferic, Muzeul de Stiinta, Umbracle, Oceanografic si  Palatul Artelor Regina Sofia, acestea impreuna dau o atmosfera spatiala intregului complex arhitectural.

b2ap3_thumbnail_Picture15.jpgDiana Bodea  face o  “scurta calatorie in spatiu”, surprinzand orasul in lumini si umbre, patrunde dincolo de formele arhitecturale vizibile surprinzandu-le semnificatiile profunde, introducandu-le intr-o lume a simbolisticii citadine.Expozitia poate deveni pentru privitor o lectie de privire dincolo de vizibil, Diana Bodea prin modul ei special de a construi conexiuni intre forma si spatiu, ne trimite intr-o incursiune profunda a spatiului construit si locuit de om, spatiul profan devenind parte integranta a universului. Dupa trecerea prin aceasta expozitie este posibil sa cautam si sa vedem sensurile propriului oras dincolo de utilitatea lui, sa-i cunostem identitatea, irealitatea si fantasticul cosmic.

Blog posted from Drobeta-Turnu Severin, Romania View larger map

Comments

  • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Posteaza un comentariu

Guest
Guest Sâmbătă, 19 August 2017